luni, 1 octombrie 2018

Musacale in Bucureștii noi

2 tipuri de musaca cu cartofi. Una cu cartofii fierti ca pentru piure si alta cu cartofi fierti in coaja. Difera gustul si consistenta datorita modului diferit de tratare si eliberare amidon din cartofi.
Ragu -ul a fost facut cu ceapa alba si rosie taiata  pestisori + carne vita tocata + rosii cuburi + sare , piper,busuioc,fulgi de ardei iute + mult marar si patrunjel verde tocat.
O parte din cartofi au fost curatati, spalati , taiati felii si fierti in apa cu sare si piper.Apoi in tava : un strat piure + ragu + piure + cascaval ras.
Alti cartofi fierti in coaja,curatati fierbinti si zdrobiti cu un pic de sare.In tava un rand de cartofi + ragu+ cartofi + cascaval.
La cuptor la foc marisor pentru a se rumeni si gratina.
Este reteta de musaca pe care o face Iulica .Am variat eu astazi si cu cartofii fierti in coaja , pentru diverse consistente si pt indicele glicemic un pic mai mic .

duminică, 23 septembrie 2018

Pui "pe sticla" in tava dedicata

Un pui mare.Curatat si spalat. Se condimenteaza astfel : sare,piper ,boia dulce naturala de la Vio si cimbru uscat de Dna Mama mea. La baza vasului se pun legume diverse ,cu un strop de apa /supa/bere/ vin. Se asaza puiul in suport.La cuptor la foc mic-mediu  11/2 ora -maxim 2 ore daca puiul este mare.(cca 160-180 grade ).
Legumele se fac in sosul de la pui, aromele se combina ,aburul fragezeste puiul si iese ceva bunbun si de regim.
Cand este Bogdan acasa la baza pun ardei ,vinete ,dovlecei ,ceapa si rosii . Acum am facut doar cu ceapa ardei si rosii .Legumele obtinute se folosesc ca si sos / saramura la carne.Nu ,nu este ars. Condimentele sunt bine rumenite si protejeaza pielea si o fac gustoaasa si crocanta. 



miercuri, 19 septembrie 2018

Somon altfel

Somon infasat bine alaturi de legume si perpelit pe gratar. Amestec de legume cu unt la cuptor si la abur. Alte chestii pe gratar . Cumatrul care va face somonul la urmatorul revelion ,ca tot s a specializat. La multi ani ,draga noastra Ela !!!

sâmbătă, 1 septembrie 2018

Peste la cuptor

Peste gatit. La cuptor. Ca zodia e in focuri de cateva luni.
Novac cu legume si somon cu portocale .

joi, 30 august 2018

Vinete umplute


"Amintirea este un permanent dor " Ileana Vulpescu ,tot ea.
Si uite asa,te apuci de gatit..Si au si iesit bune vinetele umplute : vinete + carne curcan fiarta + rosii cherry + mozzarella .Vinete se taie in 2,se scoate miezul.Miezul se marunteste si se lasa cu sare sa astepte. Vinetele se tapeteaza cu sare pt ca sa lase zeama. Intre timp in ceaunel se pune un pic ulei impreuna cu carnea fiarta maruntita,vinetele cuburi scurse si piper.Fara adaos de sare ca au si vinetele si mozzarella. Se umplu vinetele cu acest amestec apoi se asaza jumatati rosii cherry si bastonase de mozzarella.La copt maxim 45 minute ,foc mic apoi mediu mare 3 minute.
Deobicei fac cu piept pui crud ,pe care l fac cuburi si "sigilez "in ulei inainte de a pune vinetele.Astazi"dorul"urgent  m a facut sa fac cu ce aveam in frigider si congelator :).

marți, 28 august 2018

Castravetii lui 2018

"Viaţa se compune din ţevi sparte, din robinete care curg, din tencuieli coşcovite, din plase pe care le cari de la piaţă, din rufe care le speli, din coate-n tramvaie, dar şi din Bach şi din Beethoven, din Shakespeare şi din Tolstoi, din Eminescu şi din Blaga, din Michelangelo şi din Ţuculescu. Totul e viaţă." Ileana Vulpescu.
Astazi : drumuri,stropi de ploaie, clipe furate vesniciei,parfum de hrean, mirosul frigului de toamna, muzici si castraveti murati :

Castraveti murati cu sare : 1 lingura sare la 1 litru apa + usturoi putin + ardei iute + marar + cimbru. Secret de la bunica mea : cand pui sare ,mereu "petreci " o lingura .Se asaza castravetii in vase impreuna cu ardei iute, usturoi ,marar si se toarna apa fiarta cu sare .

Castraveti la otet :
  • 1 litru otet + 3 litri apa
  • 4 linguri sare (1 lingura de sare la 1 litru lichid )
  •  6 linguri de zahar (2 linguri de zahar la un litru de apa)
  • 3 bucati usturoi (1 -2  catei intr-un borcan)
  •  5 radacini de hrean
  • 2 lingurite piper boabe
  •  frunze de dafin 1 in fiecare borcan
  •  3 fire de marar uscat + ardei iute 


Se toarna fierbinte-fiert  peste castravetii asezati in borcane alaturi de ardei iute, usturoi , hrean, marar.