duminică, 30 iunie 2019

Sfarsitul primei luni din vara

Sfarsitul primei luni din vara. Alta vara. Vizitatori dragi. Mancare colorata. Baclava turceasca. Lavanda. Pregatiri de mare. Munte . Verde. Speranta. Increderea ca Dumnezeu ne aduce in cale doar intamplari si Oameni care ne ajuta sa putem "creste", inflori  si razbi . Lectii. Flori.Te-ai dus iunie.








duminică, 9 iunie 2019

sâmbătă, 18 mai 2019

mancare "chinezeasca", reteta proprie

Ce folosesc : morcov curatat si taiat fasii subtiri cu aparatul de curatat + vinete taiate bastonase puse cu sare si apoi scurse +dovlecei bastonase+ cateva fire de ceapa verde taiata tot bastonase + file de piept de pui taiat fasii lungi. 
Se trage la tigaie morcovul cu un pic ulei de masline si cepa verde.
In alta tigaie se "sigileaza' pina se albesc fasiile de piept de pui. Se adauga vinete scurse si la sfarsit dovlecelul.La final se amesteca si se condimenteaza cu cumin /chimen +o regano,ardei iute + sos de soia. Se mai tin pe foc impreuna, functie de cat de  moi vrem legumele.
(condimentele variaza functie de gust...legumele pot si ele varia: cand nu e ceapa verde merg cativa pestisori de ceapa uscata- f putini ,  ardei gras /pastai verzi subtiri /broccoli  ... dar, cel mai des cu vinete si dovlecei fac cu sau fara ardei gras si /sau iute )











duminică, 12 mai 2019

Piept de gaina/ cocos / curcan la cuptor

Se tine o seara pieptul de cocos in vin / bere cu condimente diverse. Sosul in care marinam este bine sa fie saratel, pt ca sa fie timp sa patrunda in piept. Am folosit vasul roman , l-am tinut in apa cam jumatate ora inainte. Apoi se asaza legume radacinoase diverse +ceapa taiata sferturi + bucati de usturoi verde .
Asezam carnea pe legume , apoi lichid (vin/bere +condimente ) cam 1 litru maxim.
A stat la foc mic 160 grade cam 2 ore si apoi la mai bine de 200 grade inca 2 ore.
Arata cam asa si nu este innecacios.Din legume se poate face sos, se pot blenda cu condimente,sau se pot servi alaturi.
Felii sunt bune in sandvis, alaturi de un piure sau ca aperitiv.
Pofta buna !

https://www.bucatarmaniac.ro/2016/02/care-este-diferenta-dintre-marinada-si.html













miercuri, 1 mai 2019

Legume la ulcica

Legume de tot felul taiate cuburi mari , puse in oala de ceramica lacuita + un strop ulei masline + sare + oregano si la cuptor.










miercuri, 10 aprilie 2019

briose cu cascaval

Simplu . Se amesteca intr-un vas : 8 oua+ 800 gr cascaval+ 800 grame salam /cabanos/sunca presata + 8 linguri mari de smantana+ 8 linguri mari de iaurt + 8 linguri cu varf cu faina+ 1 plic praf copt + 150 grame masline felii nesarate. Nu se adauga sare. Am pus piper macinat proaspat . Se poate coace in tavi ca pe o tarta , care se taie patratele sau se fac briose. Am folosit si tava primita de ziua mea de la Bogdan:).