joi, 30 august 2018

Vinete umplute


"Amintirea este un permanent dor " Ileana Vulpescu ,tot ea.
Si uite asa,te apuci de gatit..Si au si iesit bune vinetele umplute : vinete + carne curcan fiarta + rosii cherry + mozzarella .Vinete se taie in 2,se scoate miezul.Miezul se marunteste si se lasa cu sare sa astepte. Vinetele se tapeteaza cu sare pt ca sa lase zeama. Intre timp in ceaunel se pune un pic ulei impreuna cu carnea fiarta maruntita,vinetele cuburi scurse si piper.Fara adaos de sare ca au si vinetele si mozzarella. Se umplu vinetele cu acest amestec apoi se asaza jumatati rosii cherry si bastonase de mozzarella.La copt maxim 45 minute ,foc mic apoi mediu mare 3 minute.
Deobicei fac cu piept pui crud ,pe care l fac cuburi si "sigilez "in ulei inainte de a pune vinetele.Astazi"dorul"urgent  m a facut sa fac cu ce aveam in frigider si congelator :).

marți, 28 august 2018

Castravetii lui 2018

"Viaţa se compune din ţevi sparte, din robinete care curg, din tencuieli coşcovite, din plase pe care le cari de la piaţă, din rufe care le speli, din coate-n tramvaie, dar şi din Bach şi din Beethoven, din Shakespeare şi din Tolstoi, din Eminescu şi din Blaga, din Michelangelo şi din Ţuculescu. Totul e viaţă." Ileana Vulpescu.
Astazi : drumuri,stropi de ploaie, clipe furate vesniciei,parfum de hrean, mirosul frigului de toamna, muzici si castraveti murati :

Castraveti murati cu sare : 1 lingura sare la 1 litru apa + usturoi putin + ardei iute + marar + cimbru. Secret de la bunica mea : cand pui sare ,mereu "petreci " o lingura .Se asaza castravetii in vase impreuna cu ardei iute, usturoi ,marar si se toarna apa fiarta cu sare .

Castraveti la otet :
  • 1 litru otet + 3 litri apa
  • 4 linguri sare (1 lingura de sare la 1 litru lichid )
  •  6 linguri de zahar (2 linguri de zahar la un litru de apa)
  • 3 bucati usturoi (1 -2  catei intr-un borcan)
  •  5 radacini de hrean
  • 2 lingurite piper boabe
  •  frunze de dafin 1 in fiecare borcan
  •  3 fire de marar uscat + ardei iute 


Se toarna fierbinte-fiert  peste castravetii asezati in borcane alaturi de ardei iute, usturoi , hrean, marar.



sâmbătă, 11 august 2018

Varga Beles 2018

Reteta lui Juri : Vasele se ung cu unt si tapeteaza cu pesmet. Taiteii amestecati cu branza vaci + smantana +galbenusuri + zahar + vanilie se amesteca si adauga in vas. Se coace partial.Apoi se scoate tava si adauga albus batut spuma cu un praf de sare si zahar. Se coace pina se rumeneste glazura de albus.
Servirea se poate face fierbinte sau rece cu inghetata si sosuri sau dulceturi.Sau cu sampanie :).