Paine coapta in ceaun cu capac,cu seminte si amestec de faini : alba ,integrala si secara.
Ingrediente:
800 ml apa calduta
25 g drojdie proaspata sau echivalent uscata
100 g faina secara
1 Kg faina de grau 650 sau 480
1 lingurita cu varf de sare
2-3 linguri ulei masline
2-3 lingurinte seminte in (optional)
1-2 lingurite chimen, intreg sau macinat (optional)
1 lingurita mac
Preparare
Se toarna apa intr-un vas (lighean) de cca. 8l. Se adauga drojdia si se amesteca pana se dizolva. Se adauga uleiul, faina de secara si cea de grau, sarea, semintele de in si chimen dupa care se amesteca foarte bine pana se omogenizeaza. Se obtine un aluat moale, cu cca. 80% apa. Nu este necesara framantarea. Aluatul fiind moale, ingredientele lucreaza singure.
Se acopera vasul si se lasa la crescut 1,5-2h. Se poate amesteca din 30 in 30 min, dar nu este obligatoriu.
Painea se va coace intr-un vas cu capac. Eu folosesc un vas de tuci de cca. 8l cu capac. Daca vasul are tendinta sa se lipeasca se poate folosi hartie de copt.
Eu folosesc cuptor termostatat. Se incalzeste cuptorul la 180 C, se introduce vasul in cuptor si se incalzeste cca. 10-15 min daca vasul este gros, daca este mai subtire, se incalzeste mai putin timp. Se scoate cu grija afara si se toarna aluatul, cu ajutorul unei linguri, in vas. Se presara mac si optional alte feluri de seminte, dupa care se acopera si se introduce in cuptor.
Se coace 1h cu capac dupa care se scoate capacul si se mai lasa inca 1h, pana capata o culoare frumoasa. Pentru cuptoare fara thermostat, probabil timpul de coacere este mai mic, trebuie experimentat.
Se opreste cuptorul, se deschide usa si se lasa pana se raceste sufficient ca sa poata fi scoasa din vas.
Se inveleste intr-un prosop pana se raceste.
Se poate pastra la frigider in punga de plastic 1-2 saptamani.
Pentru cantitati mai mici, ingredientele trebuie reduse proportional, probabil trebuie scazut si timpul de coacere.
800 ml apa calduta
25 g drojdie proaspata sau echivalent uscata
100 g faina secara
1 Kg faina de grau 650 sau 480
1 lingurita cu varf de sare
2-3 linguri ulei masline
2-3 lingurinte seminte in (optional)
1-2 lingurite chimen, intreg sau macinat (optional)
1 lingurita mac
Preparare
Se toarna apa intr-un vas (lighean) de cca. 8l. Se adauga drojdia si se amesteca pana se dizolva. Se adauga uleiul, faina de secara si cea de grau, sarea, semintele de in si chimen dupa care se amesteca foarte bine pana se omogenizeaza. Se obtine un aluat moale, cu cca. 80% apa. Nu este necesara framantarea. Aluatul fiind moale, ingredientele lucreaza singure.
Se acopera vasul si se lasa la crescut 1,5-2h. Se poate amesteca din 30 in 30 min, dar nu este obligatoriu.
Painea se va coace intr-un vas cu capac. Eu folosesc un vas de tuci de cca. 8l cu capac. Daca vasul are tendinta sa se lipeasca se poate folosi hartie de copt.
Eu folosesc cuptor termostatat. Se incalzeste cuptorul la 180 C, se introduce vasul in cuptor si se incalzeste cca. 10-15 min daca vasul este gros, daca este mai subtire, se incalzeste mai putin timp. Se scoate cu grija afara si se toarna aluatul, cu ajutorul unei linguri, in vas. Se presara mac si optional alte feluri de seminte, dupa care se acopera si se introduce in cuptor.
Se coace 1h cu capac dupa care se scoate capacul si se mai lasa inca 1h, pana capata o culoare frumoasa. Pentru cuptoare fara thermostat, probabil timpul de coacere este mai mic, trebuie experimentat.
Se opreste cuptorul, se deschide usa si se lasa pana se raceste sufficient ca sa poata fi scoasa din vas.
Se inveleste intr-un prosop pana se raceste.
Se poate pastra la frigider in punga de plastic 1-2 saptamani.
Pentru cantitati mai mici, ingredientele trebuie reduse proportional, probabil trebuie scazut si timpul de coacere.
Bibliografie:
Retete similare, din care m-am inspirat si eu se gasesc la adresa:
http://paine-fermecata.wifeo. com/paine-fara-framantare.php
Retete similare, din care m-am inspirat si eu se gasesc la adresa:
http://paine-fermecata.wifeo.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu